Układanie diety

0
58
Układanie diety

Planowanie jadłospisu powinno być poprzedzone uzyskaniem rzetelnych informacji. Wiedza jest tu niezbędna. Każdy człowiek ma określone potrzeby, które zależą od wielu czynników. Należy mieć to na uwadze układając dietę.

Dzienna kaloryczność

Podstawą jest ustalenie ogólnej kaloryczności. Ilość pozyskanej z żywności energii nie może być przypadkowa. Musi zapewniać substraty do przeprowadzenia wszystkich niezbędnych procesów. Z tego powodu na dzienne zapotrzebowanie ma wpływ między innymi aktywność fizyczna w trakcie dnia. Dodatkowo znaczenie ma wzrost, aktualna waga, płeć i wiek. Dopiero uwzględniając te wszystkie parametry można ustalić odpowiednią liczbę. Daje to także możliwość wpływania na masę ciała. Przy deficycie organizm rozpocznie zużywanie nagromadzonych zapasów, które odkładają się w ciele pod postacią tkanki tłuszczowej. W efekcie zacznie się chudnąć. Zapewniając nadwyżkę energetyczną można uzyskać odwrotny efekt. Tak sytuacja jest często pożądana u sportowców, którzy chcą budować masę mięśniową. Jednak podział wszystkich kalorii w ciągu dnia nie może być przypadkowy. Należy rozdzielić je na poszczególne posiłki. Równocześnie jednak trzeba pamiętać o ich funkcji.

Śniadanie przed treningiem

Śniadanie przed treningiem będzie różniło się od tego zalecanego w pozostałe dni. Istotną różnicą może być tu podaż węglowodanów, które są szybkim substratem do pozyskania energii. Przed dużym wysiłkiem powinno być ich wyraźnie więcej. Jednak równocześnie nie należy zapominać o pozostałych składnikach. Białka i tłuszcze są niezbędne w ciele człowieka. Odpowiadają za liczne funkcje, które umożliwiają pracę układów. Z tego powodu nie należy ograniczać zbyt mocno konkretnych grup związków. Tłuszcze odpowiadają za funkcjonowanie hormonów. Z tego powodu przy niedoborze tego składnika mogą pojawić się bardzo silne i wcześnie odczuwalne zaburzenia. Jakiekolwiek nieprawidłowości w obrębie układu hormonalnego mogą być bardzo trudne do skorygowania. Z tego powodu należy uważać na skład posiłków i starannie je dobierać. Cała dieta powinna być analizowana w większym zakresie czasu. Przyjmuje się, że najlepiej jest robić to obrębie tygodnia. W ten sposób można wyciągnąć odpowiednie wnioski i dokonać korekt. Odchylenia w wartościach pomiędzy poszczególnymi dniami są dopuszczalne. Istotne jedynie, aby niedobory zostały jak najszybciej uzupełnione. Szczególną uwagę należy zwrócić na ilość witamin i minerałów. Z tego powodu w diecie nie może zabraknąć świeżych warzyw i owoców. Można bez problemu wkomponować je w swoje posiłki każdego dnia.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here