Suszone daktyle: dlaczego warto po nie sięgać?
Data publikacji 20 maja 2020Te popularne bakalie mogą zachwycić nas nie tylko ciekawym smakiem, ale i ogromną wartością odżywczą. Suszone daktyle, bo o nich mowa, mogą się dla wielu z nas okazać rewelacyjnym uzupełnieniem codziennego menu, a lista korzyści, na jakie można liczyć dzięki tym przysmakom, jest bardzo długa.
Co warto wiedzieć na temat tych bakalii?
Dla kogo mogą się one okazać wartościowym uzupełnieniem diety? Suszone daktyle są rewelacyjnym źródłem błonnika pokarmowego oraz węglowodanów, dzięki czemu zapewnią nam uczucie sytości i dodadzą energii do działania. Taka przekąska nie będzie jednocześnie zbyt wielkim zagrożeniem dla naszej sylwetki, gdyż znajduje się w nich tylko niewielka ilość tłuszczu. Zdrowa dieta z takim dodatkiem pomoże nam się chronić przed niedoborem wielu cennych dla zdrowia składników. Wiadomo, że w suszonych daktylach można znaleźć sporo witaminy A i C, nie brak tu również witaminy E. Dzięki temu nasz układ odpornościowy otrzymuje cenne wsparcie, a wolne rodniki przestają być aż tak wielkim zagrożeniem. Spora zawartość witamin z grupy B sprawia z kolei, iż ta smaczna przekąska rewelacyjnie wpływa na nasz układ nerwowy. Daktyle są jednocześnie bardzo dobrym źródłem żelaza oraz potasu, dzięki czemu stanowią ważny składnik w menu tych osób, które borykają się ze zbyt wysokim ciśnieniem.
Utrzymanie dobrej sylwetki
Powodów, dla których warto włączyć suszone daktyle do swego menu, jest sporo. Zdrowa dieta z takim dodatkiem dostarczy nam wielu cennych składników odżywczych, pomoże nam też zadbać o utrzymanie prawidłowej masy ciała. Warto zatem docenić te bakalie i zastąpić nimi popularne słodycze. Taka zmiana każdemu z nas wyjdzie na zdrowie.